Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πνεύματα και τόνοι στην αρχαία ελληνική (πολυτονικό σύστημα)


Για να μελετήσεις την αρχαία ελληνική σκέψη, πρέπει να γνωρίζεις την α.ε. γλώσσα. Για να κατανοήσεις την α.ε. γλώσσα, πρέπει να μάθεις τη γραμματική και το συντακτικό της. Όμως, ακόμα κι αν ξέρεις να κλίνεις ρήματα και ουσιαστικά, χρειάζεται να τα τονίζεις σωστά.

Όσο κι αν για κάποιους το πολυτονικό σύστημα, τα πνεύματα κι οι περισπωμένες φαίνονται περιττά στολίδια, για τους αρχαίους Έλληνες καθόλου δεν ήταν έτσι. Τα πνεύματα είχαν σημασία για την προφορά, όπως τα μακρά και τα βραχέα φωνήεντα. Η οξεία και η περισπωμένη δεν διέφεραν σε προφορά, αλλά ακολουθούσαν μια αυστηρή νομοτέλεια. Ας τα σεβόμαστε, λοιπόν, γιατί είναι κι αυτά ένδειξη της αρτιότητας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, για την οποία πολλοί σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι μελετητές έχουν εκφράσει το θαυμασμό τους.




(Η μουσική που ακούγεται στο video είναι από Beethoven το "Moonlight sonata" -"Σονάτα του σεληνόφωτος". Έβαλα μουσική στα video κατόπιν απαίτησής σας. Αν κάποιους τους δυσκολεύει στην εκμάθηση της ενότητας μπορεί να την χαμηλώσει).

Καλή μελέτη...Περιμένω αποτελέσματα.